divendres, 4 d’abril del 2014

INTERVENCIÓ D'AFANYA'T AL PLE ORDINARI DE L'AJUNTAMENT 03/04/2014

Intervenció d'AFANYAT en el punt 26 del Ple Ordinari de l'Ajuntament de Mataró d'ahir dia 3 d'abril de 2014 en una pregunta del grup municipal ICV-EUA sobre la valoració de zona única escolar.
 


En el passat Ple, AFANYA'T va sol•licitar una trobada amb l’alcalde amb un únic objectiu, parlar de la reobertura del P3 del Joan Coromines la qual emparen dues resolucions del Parlament. Finalment, i un any després de demanar-ho contínuament, se’ns va fer saber que l’alcalde ens rebria.

Dijous passat, tres membres d’AFANYA'T ens personem a l’Ajuntament. Ens reben els Sr. Galbany i el Sr. Torrent. Parlem del Barça mentre fem temps. L’alcalde no arriba, entrem en matèria i mentrestant arriba el Sr. Mora. Ens diu no entendre gens perquè no admetem que ells ho han fet tot per evitar el tancament d’aquest P3. Bé, la Sra. Boixaderes, responsable de planificació del Departament d’Ensenyament, ens havia dit feia pocs dies que nomes un Ajuntament s’havia posicionat contrari a la planificació escolar del 2013-14. I no era el de Mataró. Fàcil ser incrèdul amb aquesta dada i amb el viscut el darrer any. Moltes intervencions en el Ple. Molt silencis del Sr. Mora.

El Sr. Galbany ens diu que ells havien anat a demanar-ho directament a la Sra. Rigau. La que segons l’alcalde ens va honorar amb la seva visita llampec aquell vespre per dir el que tots ja sabíem. Quin embolic. Quan els comentem que trobem incomprensible que institucions del mateix color polític no es puguin entendre rebem un primer avis, no se’ns tolerarà aquell to.

Doncs bé. Seguim. No entenem perquè aquest curs s’oferten 2 P3 al Coromines quan el curs passat era millor no fer-ho perquè al Coromines li convenia una escola d’una línia, per la demografia … què ha canviat? L’alcalde Mora tampoc sembla entendre-ho perquè ens confessa ser el primer sorprès, caram, nosaltres que ens pensàvem que hi havia tingut alguna cosa a veure, doncs no. Per acabar d’arreglar-ho reconeix no haver sabut fer-ho millor.

Doncs vinga, parlem-ne, treballin per la reobertura, per acabar amb el forat de la vergonya, per fer allò que és just. El Sr. Galbany diu que no hi ha indicadors que facin adequat obrir aquest grup. No? I la ratio dels P3 al districte 301? 24,5 diu el Sr. Galbany, no senyor Galbany no 27,9. Ah no patiu! A la concertada en caben fins a 30. Doncs miri, i això no li vam poder dir dijous passat perquè són dades que nosaltres no sabiem: hi ha 21 preinscripcions pel 2014-15 a P4 a escoles públiques del districte 301 de nens no escolaritzats, nouvinguts o descontents amb l’escola a on van ser enviats l’any passat...

Tornem a la trobada... Informem de l’angoixa amb la que els pares que han d’escolaritzar el proper curs estan vivint aquests procés conscients de que no hi ha places d’escola pública suficients prop de casa. Cares estranyes, no sembla haver-hi cap problema. Ja sabien llavors que hi havia 43 nens preinscrits a Coromines-Solà-Anxaneta-Angeleta Ferrer que no hi tindran plaça i 40 places que sobren al 08304?

Veient que no arribaríem a cap acord i en un moment de debat intens un de nosaltres, creiem que comprensiblement frustrat, expressa la seva disconformitat amb el com s’ha fet tot plegat, incloent el moment estel•lar, per que era de nit, en que la Sra. Rigau va vindre a enfotre-se’n de tots nosaltres, sí, enfotre-se’n. Així ho vam viure. I el Sr. Mora aprofita per aixecar-se i deixar-nos allà plantats amb la paraula a la boca. Temps total de trobada amb l’alcalde: poc més de 10 minuts. Creu a la casella trobada amb AFANYA'T posada. Com sortir d’una reunió on no hi tens res a dir? Fes-te l’ofès. No falla mai. Nosaltres, després de valorar el coneixement en la matèria que van demostrar tenir el Sr. Mora i el Sr. Galbany, també ens en sentim d’ofesos.

Ens aixequem, per que reunions amb el Sr. Galbany ja n’hem tingudes 20. Poc profitoses per cert. I aquest abandona el to cordial i serè que el caracteritza i iniciem un comiat prou desagradable en el que no falten frases com “la zona única malgrat us sàpiga greu als presents agrada a molts perquè Mataró és molt gran”... I tan que és gran, que li preguntin a en Joan per exemple que cada dia va caminant a l’escola a 2 Km de casa...

Som pares i mares i avis i àvies del Coromines, dels que volien anar al Coromines, dels que volien anar al Solà, dels que van a escoles públiques entre i fora rondes, de nens que van a la concertada. No anem contra ningú. Lluitem per allò que creiem just perquè ens hem adonat que si no ho fem nosaltres no ho farà ningú.

No hem aconseguit tapar el forat de la vergonya. Allà queda, testimoni del succeït. Com aquesta intervenció serà testimoni de com l’alcalde va afrontar l’única reunió que va tenir amb AFANYA'T.

Però seguirem treballant perquè una zona única en una ciutat com la nostra no pot ser possible si no va acompanyada d’una oferta suficient. La zona única fa que l’administració no pugui garantir una escola pública i propera. No ens conformarem amb un estudi encarregat i fet pel Sr. Mora i els seus col•laboradors que digui que tot va bé. No ens els creiem, no hi confiem, no ens representen i no ens respecten.

Demanem a aquest consistori que treballi per a avaluar l’impacte de la implantació de la zona única des d’una òptica neutral. O encara millor, no cal gastar diners de tots en fer cap estudi, mentre no hi hagi places suficients d’escola pública allà on calen. Treballeu per implementar un sistema que garanteixi l’escolarització en l’àrea de proximitat. Pregunteu als sabadellencs com s’ho han fet ells i en nomes un any. No cal dir-vos que nosaltres, malgrat tot, allà serem, disposats a participar en definir aquest nou sistema amb el desig sincer de que sigui millor per a tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada