divendres, 6 de desembre del 2013

NOVA CARTA D'UNA MARE AFANYADA

Prou de ximpleries!
Reconeguem que a cal ferrer es fa servir ganivet de fusta.

 Fa un parell de mesos us parlava de com el nostre Ajuntament havia donat suport a projectes de cooperació al desenvolupament centrats en la participació ciutadana activa en les decisions de caire municipal, com a via d'empoderament i com a recurs en la lluita i prevenció de la corrupció; i vaig fer una crida als nostres polítics a obrir-se a les entitats socials per treballar de forma conjunta i constructiva.

Passades aquestes setmanes podem dir que la crida a la participació ha estat un nou circ, han cobert l'expedient de procés participatiu però en cap cas han treballat des d'una metodologia pròpia de la participació ciutadana, que implica tres principis funcionals i ètics bàsics:
- en primer lloc donar veu a qui ho demani,
- en segon lloc fer una escolta activa de les necessitats i propostes per atendre-les i recollir-les, - i en tercer lloc fer un retorn de les necessitats i propostes recollides i prendre una decisió conjunta de forma democràtica.

 Com podeu veure al document de crida a la participació ja es donaven les solucions per avançat, en dues opcions a votar, està molt bé donar aquesta possibilitat, gràcies, però això no és ni de bon tros un procés participatiu de millora; si a més afegim que calia estar prèviament nomenat per participar, podent vetar així a certes entitats, aleshores ja parlem d'escenificació o de circ però no de participació real.

Atenció mataronines i mataronins:
És important que no ens deixem enganyar, que posem una mirada crítica i constructiva sobre les institucions de govern i els hi exigim, sense por, treballar pel bé comú; perquè no podem oblidar que la seva existència resideix en el seu caràcter de servei a la ciutadania, i si no cobreixen el servei com cal, tot atenent a les necessitats reals, NO estan treballant com correspon.

Atenció càrrecs electes i tècnics:
Estem farts de que els polítics locals ens enganyeu i, més farts encara, si ho feu per sumar-nos al vostre espectacle patètic. NO esteu formats ni capacitats per parlar de participació ciutadana perquè no sabeu què és, i no us arriba el sentit ètic per comprendre-ho, Freire estaria fastiguejat de veure com us ompliu la boca dins i fora de casa per no res. Comenceu a treballar des de la responsabilitat social i des de la ètica i no des dels jocs de poder!

Mentrestant reitero: a cal ferrer ganivet de fusta.

 Una mare afanyada


ANNEX: Document de l'Ajuntament de Mataró per a un Procés Participatiu en la creació d'un nou Mapa Escolar:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada