dissabte, 21 de setembre del 2013

RECULL DE PREMSA: DOS QUILÒMETRES A PEU PER ARRIBAR A L'ESCOLA

Els pares d'en Joan portant-lo al seu primer dia d'escola a l'Angeleta

La manca de places públiques al centre de Mataró obliga moltes famílies a fer llargs desplaçaments

Amb la il·lusió dels primers dies, en Joan es va lleva ben aviat, a les set. Dutxa, motxilla i esmorzar. Tot a punt per a l'estrena. A un quart de nou la família ja surt de casa perquè des del centre de Mataró, on viuen, hi ha dos quilòmetres a peu fins a l'escola assignada, l'Angeleta Ferrer, al barri del Pla d'en Boet. Com que es el primer dia, els pares han demanat poder entrar més tard a la feina, però durant el curs seran els avis els que s'encarregaran d'acompanyar-lo, amb els problemes de mobilitat que això els suposa.
Aquesta situació la viuran enguany desenes de famílies davant la manca de places d'escola pública al centre de la ciutat. De P3 n'hi ha 50 menys que l'any passat.
Al voltant d'unes 70 famílies del centre de Mataró i del barri de l'Havana s'han quedat sense l'escola que havien triat perquè els seus fills comencessin aquest dijous la nova etapa educativa a P3. És la xifra que, segons les preinscripcions, sobrepassa les places disponibles a tres escoles molt properes entre elles: Anxaneta, Montserrat Solà i Joan Coromines. La situació s'agreuja especialment aquest curs 2013-2014 per dos grans motius. La quarta escola de la zona, l’Angeleta Ferrera, va tancar l’edifici i va traslladar els alumnes al barri del Pla de Boet, on comparteixen instal·lacions amb l'escola de Torre Llauder. D'altra banda, hi ha influït també el tancament de la segona línia del Joan Coromines.

50 places menys

En total, 50 places menys en un radi de més de dos quilòmetres que obliga a un bon grapat de famílies a fer desplaçaments molt llargs per dur els nens a l'escola. És el cas de la Susagna Grabulosa i en Jordi Clopés, que ahir, primer matí d’escola, van portar el seu fill Joan a l'escola que finalment els ha estat adjudicada, l'Angeleta Ferrer, a quasi dos quilòmetres de casa seva. Era la seva tercera opció, després que no poguessin optar a una plaça ni a l'escola Montserrat Solà ni a la Joan Coromines: "Eren escoles que ens agradaven molt a nivell pedagògic, però el volum de preinscripcions va ser molt alt i som moltes les famílies que ens hem quedat sense l'escola que volíem", es lamenta Grabulosa.
"Han deixat buit el centre, hi ha 50 places menys que l'any passat", s'exclama. La mare d'en Joan no entén perquè el Departament d'Ensenyament ha tancat la segona línia de l'escola Joan Coromines (25 places) després de saber que l'Angeleta Ferrer (25 places) s'havia de traslladar fora del centre de la ciutat: "Era de calaix que hi hauria més demanda de places".

Ho faran els avis

Sent el primer dia, dijous els pares d'en Joan van fer el trajecte a peu, de casa a l'escola. Prop de dos quilòmetres en aproximadament mitja hora. Però va ser una circumstància excepcional: "Era el primer dia i he demanat festa a la feina", explica Grabulosa. Durant el curs serà el pare, en Jordi, qui acompanyi el seu fill. Hi haurà d'anar també a peu perquè no té cotxe, o bé amb autobús. Als migdies i a la tarda aquesta tasca anirà a càrrec dels avis: "És una moguda logística", es lamenta Grabulosa. "Als migdies l'haurà de recollir la meva mare, que té 73 anys, però li fa molta il·lusió dinar amb en Joan". El trajecte amb autobús dura mitja hora, però tenint en compte els horaris de pas i els horaris d'entrada i sortida de l'escola, recollir el nen li suposa una hora d'anada i una hora de tornada.
Amb tot, la comunitat educativa de Mataró continua reivindicant la reobertura de la segona línia de l'escola Joan Coromines i la construcció del nou edifici de l'Angeleta Ferrer per tal de recuperar aquesta escola per al centre de la ciutat. L'Ajuntament reconeix la mancança de places i negocia amb la Generalitat que les obres de la nova Angeleta Ferrer puguin començar al més aviat possible.                                                                                                                                                                                                                 *totmataro.cat 13/09/2013 Redació - ACN          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada